HOME > 学院生活 > 先生日記一覧 > 留学だより 11月

2021.11.01
留学だより 11月
In October, Victoria had a lot of rainy days. It suddenly became very cold, especially in the morning. I don’t like cold weather so I don’t want it to get much colder.

10月は雨ばかり、それに急に寒くなったそうです。(日本もそうですねぇ)
寒いのは苦手だからこれ以上はイヤだなぁ、とのことです。

Earth science is the hardest class that I’m taking now. At the beginning , I had a hard time understanding what the teacher was saying, but recently , I have been able to understand more and more. In this class, we have a pop quiz every week. There is also a test for each unit and this is the subject that has the most tests. I want to do my best to keep up with the class by reviewing everyday and looking up things that I don’t understand.

地学は最もキツイ教科ですって。最初は先生の仰っていることが理解できず困ったらしいですが、どんどん解るようなったとのこと(頑張っているね!)。毎週小テストはあるし、単元が終わればその単元のテストもあるんですって。(生徒にしてみれば大変ですが、教員の側からも大変なのです、でもきっちり身に着くようにやって下さっている先生なのね。)しっかり向き合っているのは、さすが英和生。地学の知識だけではなく、英語力も学習方法の工夫の面でも良いことばかり。

I have joined the volleyball club. I can only participate in practice for one hour and the coach don’t let me play in the games yet. In the beginning , my arms would get bruised but recently, they only become little bit red. I think I’ve gotten a little better at it and I hope I will improve.

練習には1時間しか参加できないけれど、バレーボールクラブに参加したのですね。(ホストファミリーのお迎えの都合とかあるのかな?それでもクラブのメンバーと仲良くなれるし、素晴らしいことですね。)
初めの頃は腕に青あざができちゃったそうです (確かに体育でバレーがあると皆、「腕が、腕が」と言っていますね)。だんだん上達しているそうですよ。

One day, when we had no school, I heard from my friends that there is a store that sold Japanese food so we went there together. I bought and ate rice balls and sushi. I thought it would be different from what I used to eat in Japan, but it was better than I expected. I was happy that I could eat Japanese food after a long time.
お友達から和食のお惣菜を売っている店がある、と聞きお休みの日に一緒に出掛けたそうです。おにぎり(梅おにぎりって書かれていますね)とお寿司(本格的!!美味しそう)あまり期待せずに食べたのでしょう、思ったより良かったそうです。久しぶりに和食を食べることができて嬉しかったFukaさんでした。(そうね、やっぱり和食は良いですね。お野菜も食べてね。)

学校生活やオフの時間でも、様々なことをおおらかに受け入れて多くを学んでいますね。
留学ってそういうことだと思います。英語力も上がっているし、素敵。Go for it 英和生!
<関連記事>
◆8月21日 カナダ留学